Gedragscode hospitalisatieverzekering: nieuwe verzekering afsluiten voor einde september  

 

Vanaf 1 juli 2009 is een gedragscode inzake hospitalisatieverzekering van kracht die werd afgesloten tussen de verzekeringssector en de Minister van FinanciŽn. Met deze gedragscode engageren verzekeraars zich om een alternatieve verzekering aan te bieden aan personen die door de recente premiestijgingen uitgesloten dreigen te worden of het afgelopen jaar door een prijsstijging hun hospitalisatieverzekering niet verlengden.

Concreet betekent dat dat verzekeraars zich engageren voor twee dingen:
1. om in de toekomst een alternatieve verzekering aan te bieden aan personen voor wie de premie plots te hoog wordt zonder hieraan een nieuwe wachttijd of bijkomend medisch onderzoek te koppelen.
2. om tot eind september 2009 65-plussers die door premiestijgingen hun hospitalisatieverzekering beŽindigden tussen 1 januari 2008 en 1 juli 2009 toch nog een goedkopere hospitalisatieverzekering met minder dekking aan te bieden en dit zonder een nieuwe wachttijd te doorlopen of een medisch onderzoek te ondergaan.
Vooral dat laatste is voor 65-plussers zeer belangrijk aangezien zij door hun leeftijd enkel nog terecht kunnen bij een beperkt aantal private verzekeraars en niet meer bij de goedkopere hospitalisatieverzekeringen van de mutualiteiten.

Meer info: Vlaams PatiŽntenplatform vzw
Ilse Weeghmans - CoŲrdinator
Groenveldstraat 15, 3001 Heverlee
Tel. 016/23.05.26 - Fax: 016/23.24.46
ilse.weeghmans@vlaamspatientenplatform.be

Lees het eerdere bericht van 19 juli 2009; klik hier

20-1-2009: Hospitalisatieverzekeraars slaan hun slag

Januari 2010: DKV heedt de premies weer met bijna 8% verhoogd . Dit zou gaan om een verhoging voor verzekering in de 1 persoonskamers.

Aangezien de premie nu wel erg duur wordt, zou men kunnen overwegen de hospitaalverzekering dan maar achterwege te laten en te vertrouwen op de wet maximaal factuur. Elders op deze site wordt dit uitgelegd.

Vroeg of laat ontsnapt niemand aan een hospitalisatie, ook u niet. Jaarlijks belandt één op de zes Belgen in het ziekenhuis. Hoe ouder u wordt, hoe groter het risico. Vanaf 65 jaar komt een vierde van de bevolking in het ziekenhuis terecht, vanaf 70 jaar is dat al een derde.

Ook jonge mensen ontsnappen er niet aan. Meer dan de helft van de gezinnen met 2 kinderen jonger dan 5 jaar krijgt te maken met een ziekenhuisopname.
De factuur die volgt, kan hoog oplopen. In 2008 betaalde de patiënt voor een hospitalisatie met overnachting gemiddeld 507 euro uit eigen zak. Bij één op de zes opnames moest hij zelfs meer dan 1000 euro ophoesten. Toch hebben drie op de tien Belgen geen hospitalisatieverzekering.