Gelezen op Zorgkrant.nl 14-4-09

Garanties voor medische zorg over de grens

PatiŽnten die naar het buitenland gaan voor medische zorg of behandelingen moeten er op kunnen rekenen dat ze de kosten vergoed krijgen. Dit is afgesproken in de milieu-en gezondheidscommissie van het Europees Parlement.

PvdA-europarlementariŽr Dorette Corbey begrijpt dat patiŽnten soms naar andere Europese lidstaten gaan voor medische zorg. ‘Vooral voor mensen in grensregio's en voor patiŽnten met zeldzame ziekten is het goed dat zij zonder voorafgaande toestemming van de zorgverzekeraar de grens over kunnen voor zorg. Zorg in het buitenland kan ook een oplossing zijn als er te lange wachtlijsten zijn’, aldus Corbey, ‘Toch is het van groot belang dat lidstaten zelf hun gezondheidzorg zo inrichten dat patiŽnten allereerst in eigen land kunnen rekenen op goede en kwalitatieve zorg’.

De sociaal democratische fractie in het Europees Parlement had enige moeite met het nieuwe wetsvoorstel, dat in de eerste plaats gericht is op marktwerking en minder op de patiŽnt. De PvdA maakte zich bijvoorbeeld zorgen over de rol van zorgverzekeraars. ‘Het moet niet zo zijn dat zorgverzekeraars patiŽnten naar het Hongarije sturen voor bijvoorbeeld een goedkopere heupoperatie’, vindt Corbey. Haar wijzigingsvoorstel om dit te garanderen is opgenomen in de tekst. ‘De keuze om al dan niet de grens over te gaan voor zorg, moet altijd een vrije keuze zijn van de patiŽnt’, aldus Corbey.

De richtlijn moet leiden tot een algemene verbetering van de kwaliteit van de zorg in Europa. Voor elke ziekte zal de best beschikbare behandeling vastgesteld worden en nationale centra zullen patiŽnten hierover beter informeren. Corbey: ‘Het is zeker niet de bedoeling dat patiŽnten moeten gaan reizen op zoek naar de beste behandeling, wel moet de beste behandeling voor een ziekte naar alle lidstaten toe. Met een betere informatie-uitwisseling kunnen artsen in alle lidstaten aan de slag. Mensen willen toch het liefst goede zorg dicht bij huis. Als je dan toch naar het buitenland gaat voor een behandeling, moet je natuurlijk wel kunnen rekenen op kwalitatief hoogwaardige zorg’.