A. Reizen binnen de EU en diverse andere landen in Europa

Op de site van de Christelijke mutualiteit: vindt u veel informatie Klik hier

  • Via European Health Insurance Card die het CVZ uitgeeft kunt u reizen binnen Europa. Omdat niet duidelijk is dat u deze kaart in elk Europees land kunt gebruiken is het raadzaam dit toch even bij uw Belgisch ziekenfonds na te vragen. Lees het artikel over de EHIC

  • Uw SIS-kaart hoeft u niet mee te nemen, want ze is enkel in BelgiŽ geldig.

  • Als u minder dan drie maanden in het buitenland verblijft, hoeft u voor gezondheidszorg geen bijkomende verzekering aan te gaan. Daartoe volstaat de CM-reisbijstand. Aan u de keuze of u de wagen en de bagage tegen diefstal of andere schade verzekert.

B. Reizen buiten Europa:

Voor reizen buiten Europa ligt de zaak moeilijker. U moet nagaan bij CVZ of Nederland met het land waar u naar toe gaat een bilateraal verdrag heeft. Is er geen bilateraal verdrag dan zou het Belgisch ziekenfonds moeten bijspringen.

Veilgheidhalve heeft u voor reizen buiten de EU u een particuliere reisbijstandsverzekering nodig. Voor de pensionado's met een buitenlandse uitkering blijkt het echter moeilijk een reisverzekering te vinden. De Belgische ziekenfondsen huldigen het standpunt dat de via E-121 ingeschreven personen ( met een Nederlands pensioen en wonend in België) geen recht hebben op de wettelijke medische vergoeding die het ziekenfonds uitkeert bij een medisch accident bij tijdelijk verblijf anders dan in een EER land en Zwitserland. Hetzelfde geldt voor de gratis aanvullende reisbijstand verzekering die men door het lidmaatschap verkrijgt.
Nu men in deze gevallen geen recht heeft op de Belgische ziekenfonds-vergoeding, weigert de particuliere reisverzekeraar in België een reis-verzekering voor alle andere landen dan de EER en Zwitserland.
De Nederlandse particuliere verzekeraars weigeren polissen af te sluiten voor in het buitenland wonende personen.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Reis bijstand verzekeringen:


Protections in Dilbeek
:


Mondial AssistanceVAB

Zorgeloos op reis met VAB-Reisbijstand.
Een geslaagde reis begint met een goede voorbereiding. Vertrekken zonder stevige reisverzekering is onverantwoord. Kies daarom voor een polis van VAB-Reisbijstand. Zo hoef je onderweg enkel aan de leuke dingen te denken. Bij vakantiepech doen onze bijstandverleners in de alarmcentrale 24u op 24 meteen al het nodige om je uit de nood te helpen. De Jaarpolissen bieden je volgende ijzersterke waarborgen:

  • Terugbetaling van medische kosten tot € 250.000
  • Vergoeding van nabehandelingskosten in België na een ongeval tot € 6.200
  • Gratis autobijstand in heel Europa (excl. Turkije / België: enkel heen- en terugreis)
  • Gratis skiwaarborgen
  • Bescherming tegen de gevolgen van je vakantiepech in België

Touring

Medische kosten

In BelgiŽ zijn wij allemaal aangesloten bij het ziekenfonds. Wij gaan er meestal van uit dat wij op reis even goed beschermd zijn als in ons eigen land, maar wist je dat de dekking van het ziekenfonds voor het buitenland vaak niet meer dan € 5.000 bedraagt ? En dat die limiet vaak ontoereikend is ? 
In bepaalde buurlanden aarzelen de zorgverstrekkers niet om hun medische facturen aan te dikken om je meer geld afhandig te maken! Dankzij Touring hoef je daar niet langer over in te zitten! 
Want Touring dekt alle medische kosten, onbeperkt en zonder enige franchise
Dankzij Touring kun je op beide oren slapen: gedaan met onaangename verrassingen als je in het buitenland facturen voor medische verzorging ontvangt. 
En als je weer thuis bent, dekt Touring je medische postoperatiekosten tot € 6.000 bovenop de terugbetaling door je ziekenfonds.

Elvia

Europ Assistance